vineri, august 26

Sunt vegetarian/vegan. Mănânc doar iarbă?! De ce regimul vegetarian nu e o dietă, ci o alimentaţie bogată



Când cineva aude pentru prima dată că eşti vegetarian sau, după caz, vegan, adesea primul gând e că respectivul om mănâncă puțin, restrictiv, că ține o dietă care-l privează de toată mâncarea. Ce înseamnă însă toată mâncarea? Lactate, ouă, carne. Am încheiat lista.

Ieri am avut o scurtă discuție pe tema acestor lucruri și mi-am dat seama că, în continuare, mulți oameni nu-și pot imagina vreo masă fără carne. În condițiile în care nici măcar medicii nu recomandă consumul zilnic de carne. Dieta mediteraneană rămâne în continuare una din cele asociate cu longevitatea, iar aici consumul de pește e recomandat săptămânal, iar consumul de carne roșie LUNAR. Cel mai bine explică lucrurile piramida alimentară de mai jos:
Sursa foto: Sfatulmedicului.ro
Ce mănâncă zilnic un vegetarian sau un vegan? Mai tot ce vedeți recomandat zilnic, excepție făcând lactatele în cazul veganilor. Dar ce nu vedeți recomandat zilnic? Nici ouă și nici carne.


E adevărat că azi nu mai avem parte de mâncare la fel de sănătoasă "ca pe vremea bunicilor", dar avem și acces la informații care atunci fie nu existau, fie nu puteau fi descoperite cu atâta ușurință.

În prezent, hrana produsă pentru animale, banii investiţi în agricultura destinată animalelor destinate consumului de către om depăşesc fondurile pentru hrana vegetală a oamenilor şi pentru ţările sărace. Dar pentru mulți oameni, în continuare, aceasta continuă să fie o altă poveste.

Tot la acest moment, în lume există cam un miliard de vegetarieni şi vegani, tot altă poveste. Ţine de informaţiile pe care vrem să le accesăm sau nu. De modele, de alegeri conştiente, de asumarea unor lucruri.




Când eram în liceu, a trebuit să-mi iau scutire în ultimii doi ani la sport. Zece minute de alergat şi simţeam că leşin. Un pic de efort şi aveam nevoie de momente bune ca să-mi revin. Nu mai zic de forţa de a căra lucruri: tindea spre zero şi dacă mă puneai să te ajut să muţi un dulap, aveai toate şansele să te trezeşti cu el făcut mici sertăraşe sau un frumos puzzle de lemn. Azi plimb fără probleme mobila prin casă la câteva luni cu o forță pe care n-o aveam înainte. Și asta după șase ani de alimentație vegetariană. N-a scăzut, ci a crescut masa musculară, prin exerciții și prin mâncat corect.

Alimentaţia vegetariană sau cea vegană (cu diferenţa că cea din urmă exclude toate alimentele de origine animală) reprezintă o bogăţie, nu o restricţionare. O să pornesc de la faptul că după o perioadă de aproximativ o lună, cel mult două, papilele gustative se... transformă.

Şi exerciţiul cel mai simplu e următorul: cât de mare e lista cu legume şi fructe pe care nu le suportaţi crude? Fiindcă a mea era destul de luuuungă. Şi n-am crezut vreodată că o să descopăr o bogăţie de gusturi şi arome. Am fost un carnivor lacom şi mâncam carne în toate felurile posibile.

Diferenţa în felul cum ne simţim se vede dacă mâncăm corect, dacă nu ne oprim la un castravete şi o mână de orez pe zi. Atenţie, deci, din nou, la cum ne informăm. Nu e mare lucru, e vorba doar de abundenţă. Adică mâncăm sănătos, nu numărăm caloriile şi fără teama că ne vom îngrăşa. Recomand, în  caz că nu mă credeţi, o simplă căutare în google sau youtube: vegan weight loss, vegan transformation, vegan athletes (pentru cei care se tem că-şi vor pierde masa musculară) etc.

Aşa. B12. Nu e obligatoriu să fii vegetarian/vegan ca să ai deficiență de B12.  Punct. Dar pentru asta trebuie mers la medic/nutriţionist care nu porneşte de la ideea că să fii vegetarian înseamnă să mănânci cinci kilograme de iarbă pe zi. Căutaţi un medic vegetarian convins. Veţi găsi.

Partea minunată e că o alegere ca asta îţi deschide ochii. Sunt multe lucruri pe care nu le mâncam: două frunze lângă salată contează, dar cam 0,1%. Ce-ar însemna însă o abundenţă de legume, leguminoase, fructe proaspete, seminţe şi nuci? O să vă scriu în curând despre un bucătar, o tânără care m-a inspirat enorm să mă apuc să învăţ să gătesc mai ca la carte.

Şi o s-o iubiți, sunt convinsă.



Surse foto.

2 comentarii:

  1. Un articol placut, cu atat mai mult cu cat reaminteste ca e important ca dieta sa fie variata; si ca nu numai carnea e sursa de proteina zilnica ( sunt atatea altele).
    Felicitari!

    Aj putea sa dai un sample de meniu de o zi? asa poate..cu explicatii pe margine (aport de vitamine, proteina etc) intelege si omu care e cu "carnea" in brate(si nu poate fara)..poate asa intelege asa..zic ;)
    desi nu sunt vegetariana, pot spune ca am o dieta in care carnea e undeva intre 10-15% consum/luna, dar lactatele sunt undeva la egalitate cu legumele.

    intrebarile mele sunt: pana la urma esti vegetarian(a) sau vegan(a)?
    si, daca ai fi -sau esti-vegetarian, de ce si de unde denumirea asta de "vegetarian" cand dieta in sine permite alimente care sunt de origina animala si nu vegetala? de ce nu o denumire gen "necarnivor"--asa se intelege imediat ca nu esti consumator de carne?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună, Tina! Mulțumesc pentru vizită și aprecieri! Sunt foarte bune întrebările tale, o să încerc să răspund cât pot eu de bine, cu mențiunea că ceea ce mănânc într-o zi nu e neapărat ceea ce se va potrivi cel mai bine unei alte persoane (s-ar putea ca unele alimente să nu-i placă).

      Un exemplu de meniu zilnic: dimineața: smoothie (2-3 banane, pepene galben, ghimbir, semințe chia ("de 5 ori mai mult calciu decât laptele, de 3 ori mai mulţi antioxidanţi decât afinele, de 3 ori mai mult fier decât spanacul, de 2 ori mai multe proteine decât orice alte boabe, seminţe sau nu, de 2 ori mai mult potasiu decât o banană- http://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/beneficiile-surprinzatoare-ale-semintelor-de-chia-12160204/), curmale, scorțișoară (toate într-un smoothie).

      Sunt vegetariană, am fost un an exclusiv vegană, dar am făcut ulterior excepții prin... prăjiturile de casă pregătite de alți oameni în care se aflau și lapte și ouă. :)
      La prânz, salată cu multe legume proaspete, semințe de susan, zeamă de lămâie sau ulei de măsline, năut sau linte (pentru proteine). Poți opta și pentru mazăre (fier, calciu).

      Cină: supă de linte, cartofi la cuptor (eventual cu humus), paste cu legume. Ca regulă generală testată: fructele nu îngrașă mâncate chiar în cantități mai mari, dar nu seara. Carbohidrații cu legume iar nu îngrașă (250g -300 g paste cu legume, acestea din urmă în ce cantitate vrem). Nu număr caloriile și nici mâncarea, nu am probleme cu digestia decât sub formă de balonare când mănânc ceva cu oricât de puțin produs lactat în conținut... încerc să evit.

      Nu știu, sincer, de unde denumirea, însă ai adus în discuție un aspect care are mult sens. Probabil fiindcă alimentația e bazată pe alimente vegetale și fiindcă exclude carnea.

      De exemplu, pentru vegani se mai folosește și termenul "plant-based diet". Necarnivor e foarte ok, dar vegetarian e doar un termen mai vechi. Și, de multe ori, mulți vegetarieni sunt, de fapt, vegani, dar folosesc tot termenul de vegetarian, al doilea fiind intrat mai recent în vocabularul mai răspândit în domeniu.

      Nu pretind că sunt atoatecunoscătoare, am mereu de învățat în domeniu și mai fac și eu excepții și greșeli. Încerc să nu mă simt însă vinovată pentru asta fiindcă sunt mulțumită de alegerile făcute în rest. Recomand însă mult studiu pe aceste teme, sunt foarte mulți oameni preocupați de o alimentație mai sănătoasă. Nu cred că trebuie să ne împiedice mici detalii, contează ce facem pe termen lung pentru noi și pentru animale.

      Și de-asta nici nu contează mult pentru mine dacă sunt vegană sau vegetariană, chiar dacă tind spre un regim vegan și asta încerc să fie cel mai adesea.

      Sper că răspunsurile mele sunt cât de cât OK, dacă mai ai alte întrebări, le aștept cu drag și mă bucur de semn!


      Ștergere