miercuri, august 21

Prajitura cu mac si lamaie, pirosti cu ce s-o nimeri si cum a fost vara asta

Pentru mine cuvintele magice intr-ale gatitului vor ramane intotdeauna PLACINTA CU BRANZA. Se activeaza imediat niste simturi pe care probabil doar la cainii lui Pavlov se mai "miscau" atat de repede. Inghit in sec si ma intreb: cu branza dulce? cu branza sarata? cu stafide? cu ou? cu vanilie? Placinta cu branza ai spus? Ce fel de placinta? E scoverga? E de casa? Cu crusta? Fara crusta? Dobrogeana? Sa-ti faci cruce de pofta mea si mai mult nu.

Weekendul trecut m-am uitat la emisiunea Dictionarul Produselor Traditionale si de-atunci mi-a ramas gandul la clatitele banatene. Dar pana sa-mi fac eu timp si curaj sa mi le fac acasa (ca pana la Remetea nu ajung prea curand), am dat peste pirostile dulci umplute cu struguri. Moment in care s-au aprins niste beculete, s-au activat iar niste papile si-am inghitit din nou in sec. Pe astea mi le fac imediat fiindca nu se mai poate trai fara. Intre o salata cu zucchini crud, ardei iute verde si germeni de tot soiul si o supa de linte rosie, un astfel de desert se potriveste de minune.

Am terminat cu salivatul si cu imaginatia care a zburdat peste toate felurile de mancare. Pe scurt, despre vara aceasta:

- am cutreierat la pas Bucurestiul si l-am redescoperit mai frumos decat il cunoscusem pana acum;
- am gasit multe locuri noi de mancat mancare buna si de savurat un vin neindoit cu apa;
- am gatit suficient de mult acasa incat sa imbunatatesc niste retete mai vechi si sa testez cu succes unele noi;
- m-am indragostit si mai mult de viata.

Va urma.



P



Am testat de doua ori prajitura cu lamaie si mac, folosind reteta de-aici. Concluzia a fost ca trebuie insiropata bine si respectate cantitatile.Si ca dispare cam in cinci minute maximum.


4 comentarii:

  1. haha, stiu cum e, mie mi-a tot plouat in gura de cand am vazut reteta asta: http://www.poiresauchocolat.net/2013/07/dutch-baby-aka-puffed-pancake.html
    azi am facut-o pentru a 2-a oara saptamana asta si cred ca am gasit cheia spre dimineti perfecte. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah, te inteleg! Eu mi-am facut duminica aceleasi clatite pufoase pe care le fac mereu + unt + miere + scortisoara. Mi se pare in continuare cea mai buna combinatie, mai buna decat cea cu dulceata, fructe sau orice altceva.

      Ștergere
  2. Am patit-o vara asta cu clatitele banatene. Pentru prima oara am ajuns in Banat si am avut noroc sa mi se serveasca, dupa zupa si cirnati de casa, niste clatite cu brinza aurie, putin sarata, bagate la cuptor. Cind am revenit in Bucuresti, m-au urmarit vreo saptamina si am tot incercat sa fac si eu, dar n-au iesit asa. Oricum, bucataria banateana e un delir caloric!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa ajung si eu sa le mananc la ele acasa. :)) Sau la cine s-o nimeri acasa. Nu ma las pana nu-mi ies! I'll keep you posted!

      Ștergere