duminică, septembrie 25

De vizitat în weekend: Muzeul Theodor Pallady sau Casa Melik şi alte câteva case memoriale fascinante din Bucureşti

Nu ştiu alţii cum sunt, dar mie mi s-a întâmplat destul de des în weekend-urile din această vară să găsesc cu greu ceva de făcut în Bucureşti. Lăsând la o parte plimbatul pe străduţe şi mersul la cinema, vara bucureşteană nu a fost atât de plină de evenimente. Acum că e toamnă, au reînviat lansările de carte, expoziţiile, festivalurile de film, stagiunile de teatru etc. Însă am descoperit în câteva dimineţi de sâmbătă că există locuri minunate de vizitat şi de revizitat în Bucureşti, locuri în care nu există cozi şi, din păcate, doar câţiva vizitatori pe zi.

Las la o parte faptul că nu pot înţelege inexistenta promovare din partea celor care au în responsabilitate aceste locuri. Deşi unele dintre ele sunt bine întreţinute, metodele de promovare nu ţin deloc pasul cu vremurile actuale.

Muzeul Theodor Pallady este printre puţinele care se promovează organizând, printre altele, şi ateliere pictură pentru copii în această splendidă cameră de la etaj:

Sursa
Casa Melik sau Muzeul Theodor Pallady se află pe str. Spătarului nr. 22 (foarte aproape de bulevardul Carol I sau de bulevardul Calea Moşilor) şi a fost construită în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Din 1971 casa găzduieşte colecţia de artă a sotilor Serafina şi Gheorghe Răut. Acesta din urmă, prieten cu Pallady şi locuind împreună la Paris în Place Dauphine, a adus în ţară şi lucrări ale binecunoscutului pictor. Puteţi vedea în Casa Melik picturile din atelierul parizian al lui Pallady.

În afară de acestea, colecţia cuprinde şi pictură europeană din secolele XVI-XIX, sculpturi, obiecte de artă decorativă, textile şi mobilier.


Fotografia apartine Ulitarnica.ro, adresă la care puteti vedea multe alte fotografii din Casa Melik.

Nu o să intru în amănunte despre toată istoria casei, o să vă mai spun că există un jurnal al însemnărilor lui Pallady pe care l-am citit şi despre care am scris aici.

Revenind însă la ceea ce puteţi vizita şi descoperi cu bucurie şi uimire, o să mai fac următoarele recomandări (vizitate toate şi absolut minunate, cu precădere Muzeul Memorial Liviu Rebreanu şi M. M. Tudor Arghezi, acesta din urmă cu o curte cochetă, un mic parc, mormântul scriitorului, mormântul lui Zdreanţă, precum şi tipografia proprie a lui Arghezi):

1. Muzeul Memorial Tudor Arghezi
Str. Mărţişor nr. 26, sector 4, Tel. 021/332.59.00

2. Muzeul Memorial "George si Agatha Bacovia"
Str. George Bacovia, nr. 63, sector 4, Tel. 021/332.45.47

3. Muzeul Menorial "Ion Minulescu şi Claudia Millian"
Str. Prof. Dr. Gheorghe Marinescu nr. 19, etaj 2, apt. 12, sector 5, Tel. 021/317.90.41

4. Muzeul Memorial "Liviu şi Fanny Rebreanu"
Str.  Prof. Dr. Gheorghe Marinescu nr. 19, etaj 2, apt. 11, sector 5, Tel. 021/317.90.42

Program de vizitare pentru cele patru de mai sus:

Marţi - Duminică
1 martie - 31 octombrie (orele 10.00 - 18.00)
1 noiembrie - 28 februarie (orele 9.00 - 17.00)

Vă recomand să sunaţi înainte pentru a vă asigura că e cineva acolo. Biletele sunt ieftine, nu-mi amintesc să fi trecut de 10 lei.


Pentru Muzeul Theodor Pallady, programul e următorul:

Miercuri - duminică
11.00 - 19.00 (mai - septembrie)
10-18.00 (octombrie - aprilie)
Închis: luni, marţi, 1 ianuarie, Duminica Paştelui, 25 decembrie

Telefon: 021/211.49.79

Am păstrat pentru final o casă la care voi reveni cu siguranţă fiindcă a fost şi cea mai mare surpriză pentru mine, devenind totodată şi un loc de sufletMuzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck.

Sursa
Nu mi-a venit să cred că muzeul de mai sus e în Bucureşti, că s-a păstrat astfel (chiar dacă e vizibilă nevoia de reparaţii a casei), că nu s-au distrus, în comunism, ceea ce puteţi vedea mai sus. E una dintre puţinele locuri în care ai impresia că timpul a rămas în loc şi ţi-o poţi imagina pe Cecilia Storck plimbându-se printre unele dintre cele mai frumoase şi mai artistice încăperi pe care le-am văzut vreodată.

Ştiu că, cel puţin în Bucureşti, azi plouă, dar păstraţi aceste posibilităţi pentru un weekend viitor sau pentru o zi din săptămână în care aveţi timp. Şi dacă vă vin prietenii în vizită şi nu ştiţi pe unde să-i plimbaţi, vă promit că nu vor fi dezamăgiţi.



2 comentarii:

  1. Buna! Ti-am descoperit de curand blogu. O sa revin des aici, avem cateva lucruri in comun. Multumesc pentru sugestiile de mai sus. Desi locuiesc in Constanta, am in plan cateva excursii in Bucuresti, deci cu siguranta voi avea in vedere si recomandarile tale. O saptamana productiva iti doresc! Irina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună, Irina! Mulțumesc de semn, te aștept oricând cu mesaje noi (mă bucur mult când primesc comentarii de la voi!). Îmi place mult și blogul tău, mă pregătesc acum să-ți las un răspuns la postarea din 24 septembrie. Așa, ca să facem cunoștință. O săptămână productivă și ție și să ne reauzim cu bine! :)

      Ștergere